Contact Man Yi Tsang Praktijk

Tel: +31 (0) 616 56 5215

Email: my.tsang.dmp@gmail.com

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

MYT Blog - NL

Innerlijke kracht

M Y Tsang

Soms voel ik dat de wereld te groot is en ik te klein ben.

Soms ben ik vergeten welke kwaliteiten ik heb, wanneer er onzekerheden zijn in het leven.

Waar is mijn plek? Waar hoor ik bij?

Mijn kracht is binnenin mij, wordt beetje bij beetje opgebouwd door al mijn ervaringen.

Alleen ik kan mijn eigen innerlijke kracht bereiken.

Het staan aan de rand van het strand vind ik een beetje eng. De wind waait hard en de golven breken op het strand. Het prikkelt mijn zintuigen en maakt mij onrustig. Maar langzaam aarden mijn voeten in het natte zand. Ik voel dat ik stevig sta. Ik doe mijn armen open om meer bewegingen te maken met mijn bovenlichaam. Ik word mij bewust van de wind die over mijn huid blaast. Tegelijkertijd voel ik de verbinding met de wind, de zee en de hemel. Ik laat mijzelf meedansen met de wind. Ik reik uit en omhoog, omdat ik mijn kracht vanbinnen voel. Een bevrijdend gevoel.

 

Wat helpt jou om jouw kracht te vinden om door te gaan als je met onzekerheden en uitdagingen wordt geconfronteerd?

Ben je geïnteresseerd in het ontdekken van jouw innerlijke kracht tijdens een sessie op 30 september 2021? Klik hier voor meer informatie over deze en de andere sessies.

Verbinding - het dansen met mijn schaduw

M Y Tsang

Ik voel de warmte op mijn rug door de schijnende zon.

Ik zie mijn schaduw landen op een mozaïek vlinder.

Ik beweeg samen met mijn schaduw.

Ik zie mijzelf aan het dansen en mijn dansende schaduw is ook gezien door mij.

De zon, mijn lichaam, mijn schaduw, de vlinder, een gemis…. we zijn verbonden.

En, we zijn aan het dansen om een verhaal te vormen, dat bij ons hoort.

Op 23 september zal ik een sessie geven met het thema: Verbinding. Als je geïnteresseerd bent om te ontdekken hoe je met jouw lichaam verbonden kan zijn of hoe je met anderen verbinding kan maken door beweging en dans, meld je dan aan. Klik op Zelfontdekking door beweging en dans voor meer informatie.

Aarden

M Y Tsang

20210810 Aarden 1 -min.jpg

12 jaar geleden deed ik mijn stage in Londen voor mijn studie Dance Movement Psychotherapy. Ik moest dans- bewegingstherapie geven aan een groep kinderen met een stoornis binnen het autisme spectrum en verstandelijke beperking. Er waren 4 kinderen in de groep en een begeleider.

Tijdens de eerste sessie zag ik dat een van de kinderen in een hoek zat en aan het kijken was naar zijn draaiende hand. Aan de andere kant van de kamer zat een kind, dat met het bovenlichaam constant bewegingen maakte. Zij had moeite om de prikkels van de omgeving te verwerken. Nog een ander kind was gefascineerd door de binnenkant van een wasmachine. De groepsbegeleider zat naast het vierde kind, dat veel ouder en groter was dan de 3 andere kinderen. Alle kinderen waren in hun eigen wereld en gespannen vanwege omdat zij in een nieuwe omgeving waren met een persoon met wie ze nog niet vertrouwd waren.

20210810 Aarden 2 -min.jpg

Ik kan mij herinneren dat ik op de eerste sessie erg nerveus was. Ik wist niet wat ik moest doen met de groep. Mijn benen en voeten waren heel koud. Ik kon ze bijna niet voelen. Ik was niet verbonden met mijn lichaam. Het was alsof ik mijn benen niet kon gebruiken. Ik was niet geaard.

Tijdens de klinische supervisie adviseerde mijn supervisor dat ik eerst een manier moest vinden om mijn benen en voeten te voelen. Sindsdien nam ik 15 minuten extra vóór een sessies om mijn benen en voeten te voelen. Ik zorgde ervoor dat er voldoende bloedcirculatie was naar mijn benen en voeten. Ik raakte mijn benen en voeten aan, ik gebruikte mijn ademhaling en bracht mijn eigen gewicht naar mijn voeten. In de volgende sessies bleef ik gedurende de sessie bewegingen maken, die mij ondersteunden. Tegelijkertijd voelde ik mij verbonden met en kreeg ik meer vertrouwen in mijn lichaam zodat ik non-verbaal contact kon maken met de kinderen.

20210810 Aarden 3 -min.jpg

Dit is een manier die mij kan helpen om mijzelf geaard te voelen. Wanneer ik aan ‘aarden’ denk, denk ik aan het gevoel van ondersteuning. Als ik mij gesteund kan voelen, heb ik het vermogen om anderen te ondersteunen. In dit geval, de kinderen die ik therapie geef.

Ben je geïnteresseerd in het verkennen en het ontdekken van manieren die je kunnen helpen om je geaard te voelen? Doe mee met de groep: Zelfontdekking door beweging en dans. Het thema voor de 1e sessie is Aarden.

Omgaan met verlies

M Y Tsang

Bewustwording van mijn oude patroon van omgaan met verlies

Heb jij jezelf wel eens afgevraagd hoe jij omgaat met verlies, klein of groot? Wat is jouw eigen manier om met verlies om te gaan? En, weet je hoe die manier van verwerken zichzelf heeft ontwikkeld?

20210721 Haarbanden-min.jpg

Meer dan 10 jaar geleden, toen ik in Londen studeerde, was ik ineens mijn haarband kwijt. Het was een van de haarbanden, die ik meegenomen had uit Hong Kong. Ik was heel verdrietig toen ik die niet meer kon vinden. Op dat moment was ik erg gehecht aan die haarband, omdat die voor Hong Kong stond. Het was iets waarmee ik verbinding kon maken met Hong Kong. Het verliezen van die haarband voelde voor mij alsof ik een groot deel van mijn identiteit had verloren.

Ik durfde niet om mensen te vertellen over mijn emoties. Ik dacht dat anderen mij niet zouden begrijpen en mijn gevoelens niet zouden erkennen. Eigenlijk dacht ik dat mijn verlies niet op waarde kon worden geschat. Dat was destijds mijn manier om met mijn verlies om te gaan. Gelukkig kon een schoolgenoot mijn ervaring van verlies erkennen.

Binnen mijn familie is het niet gebruikelijk om open te zijn bij een verlieservaring. We zeggen dan: ‘Als er iets verloren is, dan gaan we het opnieuw kopen.’ Als iemand is overleden: ‘Laten we niet over de trieste dingen praten.’ Er is niet veel ruimte voor de rouwende persoon om te rouwen. Er wordt verwacht dat je niet te lang stilstaat bij het verlies, dat je niet te lang verdrietig blijft en, dat je snel weer functioneert zoals voor het verlies. Als er nu wel ruimte wordt gegeven, zal die ruimte na een aantal weken niet meer bestaan. Na verloop van tijd dacht ik dat anderen mijn verlieservaring en die gevoelens niet meer zouden erkennen. Zo heb ik het gezien in mijn familie en die manier van verwerken van verlies heb ik overgenomen.

Sinds het verlies van mijn dochter heb ik geleerd dat er andere manieren zijn hoe ik kan omgaan met verlies. Ik krijg meer ruimte om te rouwen en ervaar erkenning voor mijn gevoelens. Anderen bieden mij de ruimte om mijn gevoelens te delen. Ook al is het soms lastig, het is belangrijk dat ook ikzelf het initiatief neem om die gevoelens te delen. Maar in het algemeen heb ik de indruk dat rouw hier zichtbaar, bespreekbaar en voelbaar kan zijn.

 

Wil je meer lezen over het omgaan met verlies, bezoek dan de internetpagina’s:

https://www.in-de-wolken.nl/

https://ikmisje.eo.nl/

https://www.omgaan-met-verlies.nl/ (Aanbeveling: Podcast de Verliescirkel)

https://www.hetklokhuis.nl/dossier/154/het-klokhuis-over-dood-en-afscheid (Aanrader voor de jeugd)

https://berrefonds.be/

(Kleine) verandering ... (Grote) gevolgen

M Y Tsang

20210307 (Kleine) verandering.jpg

Er was een keer dat ik de dag voor een therapiesessie voor een kind van maandag naar woensdag verplaatste. Het kind was aan het begin van de sessie erg verward. Het kostte het kind veel tijd om aan de verandering te verwerken, in het bijzonder de veranderingen van sensorische ervaring.

Een kind kan een verschillend begrip hebben over wat een week of maandag is. Ze hebben hun eigen interne klok opgebouwd om de dag te registeren. Als de therapie voor een kind op maandag om 10u is, kan het zijn dat het kind niet begrijpt wat maandag 10u betekent. Maar het kind kan mogelijk wel begrijpen dat het therapie heeft nadat hij of zij op die dag eerst is opgestaan en heeft ontbeten met papa en mama, daarna naar de school is gegaan en daarna heeft gespeeld in de groep. Op woensdag is er mogelijk een ander patroon, bijvoorbeeld opstaan en ontbijt met papa en mama, daarna naar de kinderdagopvang, daarna zwemmen met de kinderen, daarna buitenspelen.

Wanneer de therapiesessie naar woensdag wordt verplaatst, kan het zijn dat het kind niet meer kan zwemmen of buitenspelen. De lichamelijke ervaring, die het kind heeft opgebouwd, zal worden veranderd. Het voorspelbare patroon van de woensdag zal veranderd zijn en het kind kan daardoor zichzelf onzeker of zelfs onveilig voelen. Sommige kinderen kunnen zich snel aan de verandering aanpassen. Maar andere kinderen hebben meer tijd nodig om de nieuwe sensorische ervaring lichamelijk te verwerken.

Voor een kind met speciale behoeften (bijv. autisme) kan het meer tijd kosten om zich aan te passen aan veranderingen. De wijze waarop zij verbinding maken met de wereld kan gebaseerd zijn op hun sensorische ervaring, bijvoorbeeld de geur van een gang, het geluid van het openen van een deur, de kleur van de deuren waar het kind langskomt of de aanraking van de leuning van een trap. Het is de lichaamservaring (beleving), die de kinderen kan helpen om dingen te registeren in de dagelijkse routine. Al die sensorische ervaringen zorgen voor voorspelbaarheid, bijvoorbeeld een vaste route naar school. Daarmee zorgt het voor een veilig gevoel voor hen, zolang er niets aan verandert. Wanneer er iets verandert, zal de sensorische ervaring anders zijn. De manier om met de omgeving verbinding te maken, is dan ook verandert.

Heb je een vergelijkbare ervaring met veranderingen zoals in de volgende situaties? Hoe hebben die veranderingen jou beïnvloedt, ook al lijken de veranderingen klein?

-        Als je werd gevraagd om thuis te werken vanwege de COVID-19 situatie, kan je nog jouw eerste afspraak of vergadering via beeldbellen herinneren? Hoe heb jij jezelf, je omgeving thuis of je apparatuur voorbereid voor het gesprek? Hoe had die ervaring effect op jouw lichaam?

-        Je rijdt elke dag met jouw eigen auto. Een vriend heeft jouw auto geleend voor een dag. Wanneer je daarna weer in jouw auto zit, moet je het stuur, de stoel, en de spiegels aanpassen. Hoe had die ervaring effect op jouw lichaam? Hoe lang duurte het voor jou om weer een comfortabel gevoel te krijgen?

Als je de veranderingen van tevoren weet, hoe kan je jezelf voorbereiden op die veranderingen? Hoe veel tijd sta je jezelf toe om jezelf aan te passen aan de veranderingen? Misschien heb jijzelf niet veel tijd nodig, maar een ander wel.

Wanneer de dag voor de therapie zal veranderen, bereid ik het kind een aantal sessies van tevoren voor op die verandering, door een visueel tijdschema en een mondelinge bevestiging te geven. De aankomende verandering wordt voorspelbaar voor het kind. Het kind heeft de tijd om zichzelf op de verandering voor te bereiden en die uiteindelijk ook te verwerken.

De ervaring met dit kind heeft me doen realiseren dat een kleine verandering voor mij een grote verandering kan zijn voor iemand anders. Tegenwoordig help ik een kind om zichzelf voor te bereiden op veranderingen, ook al lijken die voor mij klein. De voorspelbaarheid, voorbereiding op en erkenning van de veranderingen, kan een kind ondersteunen om een gevoel van veiligheid te krijgen.

Zoeken naar een kanaal om te communiceren

M Y Tsang

Danstherapie Bewegingstherapie kinderen Autisme communicatie.jpg

De Chinese (Traditionele manier van schrijven) symbolen voor communicatie is 溝通. Deze twee symbolen hebben hun eigen betekenis.

溝: een smal kanaal, dat in de grond is gegraven.

通: iets kan gemakkelijk bewegen door bijvoorbeeld een weg, pijp of kanaal, zonder blokkade.

Zijn we in hetzelfde kanaal?

Wanneer ik met kinderen werk, in het bijzonder met kinderen met Autisme, ben ik altijd op zoek naar een ‘kanaal’ of een ‘brug’, via welke ik mij kan verplaatsen naar de wereld van het kind. Een kanaal of brug kan mij helpen om het kind te bereiken. Wanneer we in hetzelfde kanaal zijn, weet ik dat ik het kind kan bereiken door dat kanaal. Af en toe ontmoeten we elkaar halverwege het kanaal. Maar meestal is het nodig dat ik verder reis door het kanaal naar het kind. Het kost nogal wat moeite en tijd, maar we ontmoeten elkaar tenminste.

Zo’n kanaal of burg kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan een vocaal geluid, een ritme, een lied, een beweging, een afbeelding, een foto, een aanraking, of een woord zijn. Het kan van alles zijn dat mij helpt om de interactie met het kind te stimuleren. Ik ben op zoek naar verschillende manieren om in de wereld van het kind te komen. Ik wil graag in hetzelfde kanaal zijn als het kind.

Het woord ‘communicatie’ is een groot woord. Het impliceert verschillende aspecten. Voor mij gaat het over luisteren, begrijpen en uitdrukken. Het gaat niet alleen maar over de uitwisseling van informatie, maar ook over de relatie tussen de mensen, die aan het communiceren zijn.

Als iemand in hetzelfde kanaal is met een ander, dan wordt die persoon gehoord, begrepen, gezien en erkend. Deze vier elementen spelen een belangrijke rol in het opbouwen van een vertrouwensrelatie met mijn cliënten. Dat is de eerste en meest belangrijke stap om die persoon te helpen zichzelf verder te ontwikkelen.

(Re-) connect

M Y Tsang

Ken je mij?

Wie ken je dan?

Weet jij mij beter dan ik?

Danstherapie (Re-) connect.jpg

Het liedje ‘Ken je mij’ van Trijntje Oosterhuis werd gespeeld tijdens een introductiedag met collega’s.

Wanneer ik het liedje luisterde, kwamen er heel veel beelden op in mijn gedachten. Het liedje deed me denken aan een kind, aan wie ik bijna 3 jaar danstherapie heb gegeven. Ze is erg creatief en nieuwsgierig naar verschillende dingen. Ze houdt van dansen en zingen. Woorden waren niet het eerste wat ze gebruikte om mij meer over haarzelf te vertellen. In tegenstelling, ze kon haar eigen bewegingen, dans, muziek en verschillende materialen gebruiken om mij haar verhaal te vertellen. Zij liet mij toe in haar wereld.

Nadat ik een jaar met haar had gewerkt, deelde ik het liedje met haar want het paste bij mijn ervaringen met haar. Het duurde een tijdje voordat we elkaar vonden en ontdekten wie ze is. Na verloop van tijd, ontwikkelde zij haar eigen manieren om mensen haar te laten zien, haar te erkennen en met haar te verbinden.

Ik ben erg dankbaar voor de ervaring die ik heb opgedaan met dit meisje. Ik vroeg mijzelf af: Hoe kwam ik in haar wereld? Wanneer was het moment waarop zij haar voeten gebruikte om contact te maken met mijn voeten? Het meest belangrijke: Hoe maakten wij verbinding?

Na een lange pauze van mijn werk, moet ik mijn kracht en mijn pad weer vinden om terug aan het werk te gaan. Hoe herbouw ik de verbinding met mijzelf, mijn werk en mijn cliënten?

Denkend aan haar en dat moment, waarop wij verbonden waren, liet mij weer solide voelen om weer met mijn werk te beginnen.

De samenwerking met verschillende organisaties, zullen mij verschillende uitdagingen brengen net zoals waardevolle leermomenten. Ik voel mij solide genoeg die te ontvangen en om te (Re-) connect met mijn cliënten.